Teknik & Tryckmetoder
 

Prepress
Före tryckningen levererar våra kunder digitalt material i form av låsta PDF filer. Samtidigt får vi provtryck som också är digitalt producerade. Viktigt inför tryckningen är att filerna och tryckningen görs kompatibla. Det finns många olika lösningar, men hänsyn till tryckmetoden och det papper man skall trycka på är väsentlig. Vi levererar antingen en plotterkopia (digitalkopia av kommande tryckning på papper) eller en lågupplöst (low resolution) fil från en PDF eller från en server där man direkt på skärmen kan kontrollera det kommande trycket och göra sina eventuella korrigeringar.

Digitaltryck
En tryckmetod som sker helt digitalt genom att informationen trycks direkt från datorn. Lämpligt för mindre upplagor.

Arkoffset
Trycks från plåtar på lösa ark. Vanligtvis trycks en sida i taget i 4 - 6 färger. Lämpligt för medelstora upplagor.

Rulloffset
Trycks från plåtar där färgen överförs från plåten till en gummiduk och sedan direkt i 4 färger till papper. En tryckmetod där papper trycks i löpande bana på båda sidorna och falsas till arkdelar direkt i tryckpressen. Ett alternativ är att klammerhäfta eller limma trycksaken och renskära den direkt i tryckpressen, utan separat omslag. Lämpligt vid större upplagor.

Djuptryck
Här tar pappret upp färgen direkt från digitalt graverade kopparcylindrar. Det trycks i löpande bana med 4-färgstryck på båda sidor. Lämpligt vid stora upplagor och omfång. Möjligt att trycka på många olika papperskvaliteter – från tidningspapper till träfritt papper – i gramvikterna 45g till 100g och upp till c:a 180 sidor i ett tryckark. Ett alternativ är att klammerhäfta eller limma trycksaken och renskära den direkt i tryckpressen, utan separat omslag.

Scratch & sniff
En metod där vi applicerar doftkapslar i ett tryckverk och sedan överför doften direkt på papper. Lämpligt för bl.a. kosmetika där doften framträder vid beröring av pappret. Kan produceras i offset samt i djuptryck.

Efterbearbetning
Allt från en falsad produkt eller klammerhäftning till avancerade rygglimmade produkter. Vi kan naturligtvis även producera bilagor, plastning, bandrollering, CD-skivor m.m.

Övrigt
Vi producerar även böcker med mjuka och hårda pärmar. Önskas specialomslag med partiell UV-lack, laminering, vattenbaserad lack, prägling, stansning, kapitälband, märkband, guldsnitt eller liknande, så klarar vi även detta.